Pelin säännöt

HARJOITUKSET

1/ Lumière-minuutti

Harjoituksessa on tarkoitus dokumentoida ympäristöä eli mitään kuvassa näkyvää ei tule ohjata millään tavalla.

Minuutin ajan kuvataan elinympäristössä vallitsevaa säätä – koulussa, kadulla, kotikorttelissa, kylässä, kaupungissa, maalla…

Jokainen kuvaa oman minuuttinsa niin, että kamera on paikallaan jalustalla eikä sitä liikuteta. Kuvan tulee olla värikuva ja ääni sen hetken synkrooniääni (ääntä ei tule jälkikäsitellä tai äänittää muualla erikseen ellei jouduta korjaamaan tuulen tms. takia kelvotonta ääntä. Silloinkin äänen täytyy kuulostaa luonnolliselta).

On mahdollista kuvata myös toinen, vapaaehtoinen minuutti niin, että kamera liikkuu. Kamera on silloinkin jalustalla ja sillä voidaan panoroida vaakasuunnassa (oikealta vasemmalle tai päinvastoin). Liikkeen täytyy olla säännöllinen, alkaa paikallaan pysyvästä kuvasta ja päättyä sellaiseen.

Koko kesto: 1 minuutti

Alkutekstejä varten tarvitaan: kuvaajan etunimi, ikä, kuvauspaikka, kuvauspäivämäärä ja kellonaika sekä jonkinlainen otsikko tilanteelle (bussia odottaessa, kastanjoita keräämässä, koulun välitunnilla tms.)

Nämä Lumière-minuutit pitää toimittaa perille 16. lokakuuta 2015 mennessä 21 minuutin esityksen koostamista varten. Ne esitetään Pariisin Ilmastokonferenssin aikana.

On aivan välttämätöntä katsoa elokuvanäytteitä ilmastoteemoista ennen minuuttien kuvaamista.

Opettajien, elokuva-alan ammattilaisten sekä kulttuuripartnereiden toivotaan myös kuvaavan oman minuuttinsa.

2/ Aistimus, tunnelma

Tutkikaa säätilaa ja sen aistimista (sade, tuuli, aurinko, usva, sumu, kylmä, kuuma, jne.) kuvaamalla sarja lyhyitä jaksoja (joko niin, että kuvaatte järjestyksessä tai leikkaatte jälkikäteen). Tässä harjoituksessa ääni, sen taltiointi, mikrofonin paikka ja suuntaus yms. on äärimmäisen tärkeää. Varatkaa aikaa äänistä puhumiselle ja äänityön suunnittelulle.

Tehtävän kesto: 2 minuuttia/aistimus.

3/ Vuodenajat, vallitseva säätila

Kuvatkaa joku yksinkertainen tapahtuma (2 tai 3 kuvaa, jotka leikataan yhteen) useammanlaisessa kelissä. Paikan, tilanteen, hahmojen yms. pitää pysyä samoina mutta kokonaisuus muuttuu säätilanteen mukaan (loka- ja maaliskuun välillä).

Jos kuvataan sisällä, ainakin yhdessä kuvassa pitää näkyä ulos.

Kohtauksen kokonaiskesto: 2 minuuttia.

PIENI ELOKUVA

Toteuttakaa lyhyt fiktioelokuva aiheesta ystävyys tai rakkaus. Elokuvassa pitää esiintyä:

  • 1 maja (kaupungissa väliaikainen suoja, jokin piilopaikka, vartavasten elokuvaa varten rakennettu maja, tms.)
  • 1 kohtaus, missä ollaan yksin, epäröidään tai ei osata päättää. Suunnitelkaa tilanne etukäteen mutta kuvauspäivän sään täytyy antaa vaikuttaa lopputulokseen. Muokatkaa tilanteen ohjausta, dialogeja yms. vallitsevan säätilan mukaan. Keli täytyy tuntua ja se täytyy voida aistia kohtauksessa.

Pysähtykää kohtauksien välissä kuvaamaan/taltioimaan vallitsevaa keliä (pilviä, taivasta, sadetta, lunta jne.) ja käyttäkää tätä dokumentaarista materiaalia osana elokuvaanne niin, että se luo tai vahvistaa elokuvan tunnetiloja.

Elokuvan kesto (alku- ja lopputekstit mukaanluettuina): enintään 5–10 minuuttia.

BLOGI

Ennen lokakuun loppua:

1. Jokainen työryhmä esittäytyy. Ryhmäläiset, paikka missä kokoonnutaan? Missä koulu on? Missä luokka? Mistä paikoista tykätään omassa ympäristössä? Millainen keli on siellä missä me elämme? Lempivuodenaika? (voitte hyödyntää Martin de La Soudièren ilmastokyselyä, joka löytyy teille jaetuista monisteista)…

Pitkin vuotta:

2. Kuvia kommentteineen harjoitusten tekemisestä.

3. Mitä elokuvia tai näytteitä olette katsoneet: kuvanäytteitä ja kommentteja.

4. Etsikää ja kuvatkaa majoja ympäristössänne. Kuvatkaa myös mahdollisesti elokuvaa varten rakennettavien majoja.

5. Kommentoituja kuvia elokuvakokeilun kuvaamisesta.

6. Kaikenlaiset aloitteet ovat tervetulleita: työryhmän oma sääpäiväkirja (säätilan seuraaminen joka kerralla otettujen kuvien kautta tms.).

paluu

Les commentaires sont fermés.